уторак, 27. мај 2014.

PSI IMAJU NIVO SVESTI KAO DECA

Istraživanja su pokazala da psi imaju isti nivo svesti kao deca

Istrazivanja-su-pokazala-da-psi-imaju-isti-nivo-svesti-kao-decaPomoću posebno treniranih pasa, koji su bili u stanju da mirno leže tokom magnetne rezonance, neurolozi su konačno zavirili u um čovekovog omiljenog kućnog ljubimca. Ljubitelje pasa nije iznenadila činjenica da ove životinje poseduju nivo svesti koji čoveka može navesti da preispita način na koji se prema psima ophodi.
Profesor neuroekonomije Gregori Berns napisao je nedavno za New York Times provokativan i fascinantan članak u kom je opisao nedavno sprovedenu studiju o psima. Nakon treniranja i moždanog skeniranja više životinja, on tvrdi da ga je eksperiment naveo na nedvosmisleni zaključak o tome da su psi takođe ljudi.

Za razliku od biheviorističkih analiza, Bernsov rad je obezbedio opipljivi neurološki dokaz da psi, kao i mnoge druge životinje, mogu da iskuse svest i emocije na nivou koji se može porediti sa ljudskom svešću. Burns je mesecima trenirao pse uz asistenciju Marka Spivaka, kako bi se osećali prijatno unutar skenera. Oni su, osim toga, dobili posebne slušalice koje su blokirale zvuke mašine, jačine i do 95 decibela.

Istrazivanja-su-pokazala-da-psi-imaju-isti-nivo-svesti-kao-deca1Nakon anlize rezultata skeniranja, Berns je bio iznenađen sličnošću strukture i funkcije moždane oblasti pod nazivom "repato jedro" (nucleus caudatus) kod pasa i ljudi. Berns objašnjava:
Bogato dopaminskim receptorima, repato jedro smešteno je između moždanog stabla i moždane kore. Kod ljudi ono ima ključnu funkciju u iščekivanju stvari koje pričinjavaju zadovoljstvo, kao što je hrana, ljubav i novac. Da li, međutim, možemo da okrenemo asocijaciju i zaključimo o čemu subjekat razmišlja na osnovu aktivnosti ove oblasti? Usled velike kompleksnosti načina na koje su različiti delovi mozga međusobno povezani, nije uvek moguće povezati samo jednu kognitivnu funkciju ili osećanje sa samo jednom moždanom funkcijom.

Međutim, repato jedro može predstavljati izuzetak. Određeni delovi ovog centra ističu se konzistentnošću aktivacije kada se povežu sa stvarima koje pričinjavaju zadovoljstvo. Njegova aktivacija je tako ujednačena da, pod adekvatnim okolnostima, ona može da predvidi naše sklonosti kada je reč o hrani, muzici, lepoti itd.
Zaključili smo da je kod pasa aktivnost produženog jedra pojačana kao odgovor na gestikulacije koje se dovode u vezu sa hranom.

Centar se takođe aktivira pod uticajem mirisa poznatih ljudi. Preliminarni testovi pokazali su da se centar aktivira kada se vlasnik vrati u vidokrug, nakon što iz njega na momenat nestane. Da li ova otkrića dokazuju da nas psi vole? Ne sasvim. Međutim, mnoge slične stvarikoje aktiviraju ljudsko repato jedro, a koje su povezane sa pozitivnim emocijama, takođe aktiviraju i pseće jedro. Neurolozi ovo nazivaju funkcionalnom hormologijom i smatraju da ona može biti indikator psećih emocija.

Sposobnost da iskuse pozitivne emocije, poput ljubavi i privrženosti, značila bi da psi poseduju nivo svesti koji se može uporediti sa onim kod dece. Ova sposobnost sugeriše nam da preispitamo odnos koji sada imamo prema psima".

Zaista, trebalo bi da, što je moguće više, umanjimo njihovu patnju, ističe Berns, istovremeno uspostavljajući sa njima odnos kao sa jednom vrstom osobe. Ovo se, pre svega, odnosi na one životinje kod kojih postoji neurobiološki dokaz da poseduju pozitivna osećanja. "Ne možemo se više skrivati od dokaza", kaže on. Garantujući im status osobe, mogli bismo da iskorenimo ilegalne farme pasa, kao i laboratorijske i trkačke pse.

IZVOR: www.io9.com
Autor: George Dvorsky
Preuzeto sa
http://www.new-instinct.com/blog/171-istrazivanja-su-pokazala-da-psi-imaju-isti-nivo-svesti-kao-deca

1 коментар:

  1. Ako volite, štitite i čuvate vašu decu, onda bi trebalo da se tako ponašate i prema vašem psu....on je definitivno član vaše porodice sa srcem i emocijama !

    ОдговориИзбриши